Reklama
reklama

Brno

Největší kulturně-kreativní festival v Česku se blíží. Už 19. a 20. října startují Brno Creative Days, které se věnují inovacím, umění či technologiím. Nejdříve se uskuteční veletrh talentovaných vynálezců Maker Faire a setkání herních vývojářů GameDev Connect na výstavišti.
Stáří: 19 hodin 49 min
Odběrové centrum Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně funguje už pět let. První dárce přivítalo 14. října 2019, kdy se vedení nemocnice rozhodlo navázat na historickou tradici a po letech obnovit provoz transfuzní stanice.
Čaj u Mefista. Pod tímto názvem se v jihomoravské metropoli uskuteční 2. ročník mezinárodní multioborové konference zaměřené na výzkum okultismu a alternativních náboženských směrů. V prostorách Mahenova památníku se akce bude konat ve dnech 25. až 28. října.
Slouží nejen jako studentská kolej, ale zázemí tu mají také univerzitní knihovna, nakladatelství JAMU, infocentrum a učebny. V pondělí 14. října se Informační, výukové a ubytovací centrum Astorka po téměř roční rozsáhlé rekonstrukci a modernizaci vnitřních prostor znovu zpřístupní studentům.
S dalšími komplikacemi musejí od listopadu počítat řidiči při průjezdu brněnskou Slatinou. Kromě okružní křižovatky tu budou silničáři opravovat také poškozený úsek v ulici Hviezdoslavova. U obou staveb by mělo být hotovo na konci letošního roku.
Co nejméně, ale bourat. Takový je známý verdikt nad lužáneckým fotbalovým stadionem. Demolice tribun je v plánu na příští rok. Valy na místě zůstanou a po zatravnění se lokalita zpřístupní lidem až do doby, než bude jasné, co s ní bude dál.
Fakultní nemocnice Brno-pracoviště Dětská nemocnice testuje monitor s umělou inteligencí, který zvyšuje informační komfort návštěvníků v rámci navigace a orientace v nemocnici. Jedná se o tzv.
Hustý provoz a časté uzavírky zhoršují bezpečnost zdejších silnic. Foto: Centrum news / Tomáš Varga
Brněnské silnice patří dlouhodobě k těm nejnebezpečnějším u nás a potvrdilo se to i nyní. Co se týče dopravních nehod se smrtelnými nebo těžkými zraněními, skončila jihomoravská metropole v GČP Indexu za loňský rok mezi krajskými městy nejhůře.
První říjnový víkend bude rozhodně stát za to. Brno opanují rovnou dva filmové festivaly, které doplňuje umělecký program v bývalé káznici či aktivity věnované kávě. Dále se nabízí série koncertů v hudebních klubech a zajímavé expozice.
Vedení města Brna nabídlo ukrajinskému městu Charkov dalších šest tramvají. Jedná se o vozy typu T6A5, které by Dopravní podnik města Brna vyřadil a nahradil novými tramvajemi. Válkou poničené město je opraví a nasadí do provozu, případně využije na náhradní díly.
Ceny brněnských bytů pokořily historické maximum. Průměrná nabídková cena novostaveb tu přesáhla v druhém čtvrtletí roku 2024 úroveň 129 400 korun za metr čtvereční, prudce však vzrostla i poptávka.
Potřebnou opravu včetně obnovy hodnotných architektonických prvků podstoupila základní škola v brněnské Rašínově ulici. Stavební úpravy historicky cenné budovy z konce devatenáctého století měla na starost městská část Brno-střed, jež práce dokončila ještě před začátkem školního roku.
Extrémní počasí zapříčinilo potíže v mnoha městských parcích a také na brněnských hřbitovech. Většinu z nich se podařilo otevřít v pondělí 23. září, výjimkou je Ústřední hřbitov.
Mezinárodní filmový festival EKOFILM představil letošní doprovodný program, kterým mimo jiné oslaví své 50. výročí. Festival se bude konat od 1. do 6.
Jak postupuje budování městského okruhu? Kdy se otevře multifunkční hala v Pisárkách? Na jakých inovacích se v Brně pracuje? Na tyto a další otázky odpoví tradiční podzimní festival Kam kráčíš, Brno? Série diskusí a procházek po městě představí zájemcům budoucí směřování jihomoravské metropole.