Reklama
reklama

Nezaměstnanost na jižní Moravě? Více žen než mužů

Na jižní Moravě je zájem především po pracovnících v průmyslových a stavebních profesích, vysokoškolsky vzdělaných odbornících v technických oborech a profesích v odvětvích obchodu, pohostinství nebo v cestovním ruchu. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR v Brně. Ten ke konci června evidoval více než 34 tisíc uchazečů o zaměstnání. Roste tu také zájem o rekvalifikace.

V podílu nezaměstnaných osob obsadila podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí ČR jižní Morava mezi ostatními kraji čtvrtou příčku. Nezaměstnanost tu stagnuje na 4,1 %, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku však pomocí zdejších úřadů práce hledalo zaměstnání o 1 725 osob více.

Meziměsíční pokles počtu nezaměstnaných zaznamenaly čtyři okresy kraje. K největšímu relativnímu poklesu došlo v okresech Břeclav (-3,3 %), Znojmo (-2,4 %) a Hodonín (-1,2 %). Meziměsíční nárůst lidí bez práce se naopak projevil v okresech Vyškov (3,1 %), Brno-venkov (0,3 %) a Brno-město (0,2 %).

Evidenci s počtem 18 445 ovládly ženy. Jejich podíl činil 53,9 %.

Volné pozice

Před začátkem letních prázdnin evidoval kraj celkem 17 973 volných pracovních míst. Na jedno připadalo v průměru 1,9 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Hodonín (5,2), Blansko (3,9) a Znojmo (2,2).

„Pracovní potenciál Jihomoravského kraje je vysoký. Představuje zhruba 580 tisíc obsazených pracovních míst, což je v mezikrajském srovnání po Praze a Středočeském kraji v ČR třetí nejvyšší hodnota,“ popsala Lucie Kolářová, ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Brně.

Zaměstnavatelé mají podle ní zájem o nábor dalších pracovníků. „Trvale evidujeme poptávku po kvalifikovaných pracovnících v průmyslových a stavebních profesích, zejména řemeslnících, po vysokoškolsky vzdělaných odbornících především v technických oborech a po celé škále profesí v odvětvích obchodu, pohostinství či v cestovním ruchu,“ upřesnila Kolářová.

Aktivní politika

Zájem o rekvalifikace a kurzy je meziročně dvojnásobný. Od začátku letošního roku úřad práce podpořil celkem 3 442 lidí, z nichž 1694 bylo zařazeno do rekvalifikací a dalších 1 215 požádalo o zařazení do kurzů DIGI vzdělávání.

Ty mohou využít i ti zájemci, kteří na Úřadu práce nejsou evidovaní, ale chtějí si doplnit znalosti či zlepšit kvalifikaci.

„Především v posledních dvou letech klade Úřad práce mimořádnou pozornost na zlepšování kvalifikace nejen klientů vedených v jeho evidenci, ale veškeré pracovní síly. V průběhu tří let hodlá zlepšit kvalifikaci u nejméně 130 tisíc osob, tedy u zhruba 2,5 % celkové ekonomicky aktivní populace ČR,“ doplnila Lucie Kolářová.

Nové sezonní pozice se vyčerpaly

Podle experta Jakuba Grossmanna z Národního institutu SYRI souvisí celorepublikový vývoj s již dostatečně obsazenými sezónními pracovními pozicemi a absencí dalšího růstu poptávky po tomto typu zaměstnanců.

„Z historické zkušenosti již pokles nezaměstnanosti díky sezónním pracovníkům v následujících měsících očekávat nelze. Opačným směrem ale může zapůsobit zavedení povinnosti evidence všech dohod o provedení práce platné od července 2024. Tato změna je spojená s dodatečnými administrativními náklady zaměstnavatelů, což by mohlo nabídku práce nepatrně utlumit,“ uvedl Grossmann, který vedle SYRI působí ještě v CERGE-EI.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Janáčkovo kulturní centrum, víceúčelová hala nebo opatření proti velké vodě. Brno má velké plány, se kterými jsou spojeny i vysoké náklady. Na jejich zaplacení si proto v následujících letech půjčí...
26.10.2024 - 07:28
Od středy 30. října do neděle 3. listopadu 2024 budou mít návštěvníci Ústředního hřbitova opět možnost využít minibusovou linku.
25.10.2024 - 18:30
Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci...
23.10.2024 - 13:18
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas...
22.10.2024 - 12:31
Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa,...
21.10.2024 - 13:30
Podmanivá zpěvačka Sian Evans & Kosheen na podzim opět potěší české fanoušky speciálním klubovým turné, které nese název „Celebrating 25 years of Kosheen“. Turné po České republice odstartuje v...
21.10.2024 - 08:15
Komentáře