Reklama
reklama

Na co si dát ve stravě pozor, když udeří horko

Léto s sebou přináší bohatý výběr zeleniny a ovoce, ale také menší pocit hladu a nástrahy v podobě nepravidelného stravovacího režimu, pozdně večerního grilování a litrů vychlazených kalorických nápojů. Jak se v extrémním počasí stravovat a na co si dát v letním jídelníčku pozor, radí nutriční terapeutky z Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Horko je zrádné tím, že často nemáme hlad. Přesto bychom měli dbát na to, abychom neopomíjeli žádnou ze tří makroživin,“ radí nutriční terapeutka Michaela Slámová. Patří mezi ně sacharidy, které jsou hlavním zdrojem energie pro organismus a obsahují je například obiloviny, brambory nebo luštěniny. Dále to jsou bílkoviny, které najdeme v mase a mléčných výrobcích, ale také v potravinách rostlinného původu, například tofu, tempehu a luštěninách. Do třetice by ve vyváženém pokrmu neměly chybět tuky. „Tuky mají termoregulační funkci, podílí se na vstřebávání vitamínů a slouží jako zásobárna energie v organismu,“ vysvětluje Slámová, proč jsou pro tělo nepostradatelné. Jejich zdrojem může být sádlo, máslo, rostlinné oleje nebo třeba ořechy.

Pozor na saláty

Neodmyslitelnou součást letní stravy představuje osvěžující zelenina, která je v této sezónně dobře dostupná. „Zelenina je důležitým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek a její denní příjem by se měl pohybovat v rozmezí 400–500 g,“ doporučuje nutriční terapeutka Šárka Lindovská. Právě při přípravě zeleninových salátů však lidé často chybují a opomíjí pokrm nutričně vyvážit. „Pokud si pod salátem představíme pouze zeleninu a zálivku, tak ho za nutričně vyvážený určitě považovat nemůžeme. Základní pravidlo zní: zelenina + bílkoviny + sacharidy + tuky,“ zdůrazňuje terapeutka. Zeleninu je tak vhodné doplnit sýrem/kuřecím masem/vejcem (bílkoviny), pečivem/kuskusem/těstovinami (sacharidy) a zálivkou z olivového oleje a balsamicového octa (tuky).

Když přijde čas na grilování

Ke grilování nutriční terapeutky doporučují volit spíše libové druhy masa. „Co se tuku na grilu týká, určitě lidé neudělají chybu, pokud sáhnou po řepkovém oleji. Ten skýtá hned dvě výhody – jednak obsahuje optimální spektrum nenasycených mastných kyselin a jednak má vysoký bod zakouření, takže se nám při vyšších teplotách jen tak nepřepálí,“ radí Michaela Slámová.

U grilovaného sýru úskalí tkví především v tučnosti a v některých případech také v množství soli. „Obecně u sýrů platí sledovat množství tuků a vybírat light varianty, případně se s někým podělit a zmenšit tak zkonzumovanou porci,“ doporučuje Lindovská a dodává, že co ubereme na sýru, můžeme nahradit zeleninou z grilu, která je neméně chutná. Chybět by pak ani u pokrmů z grilu neměly sacharidy (pečivo, těstoviny, kuskus), které nutričně doplní celý oběd nebo večeři.

Zdroj: FNUSA

Autor: 
redakce
Aktuálně
Mimořádné prohlídky Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice připravili energetici u příležitosti Světového dne vody na sobotu 22. března. Zájemci o návštěvu naší nejrychlejší přečerpávací vodní...
11.03.2025 - 08:31
Brněnský Zelný trh znovu ožívá. Největší venkovní tržiště v republice se postupně zaplňuje prodejci, kteří nabízí první sezónní produkty. Lidé najdou na pultech čerstvé bylinky nebo sazenice.
10.03.2025 - 14:58
Přesvědčivý projev, mimořádně zajímavá barva hlasu a podmanivé charizma Elizabeth Kopecké učarovaly tisícům televizních diváků během poslední série Česko Slovenské SuperStar, a vynesly ji tak do...
09.03.2025 - 06:20
Brněnský realitní nespí. Loňský rok se ve městě pod Špilberkem nesl ve znamení rekordů, například průměrná cena nabízeného nového bytu v posledním čtvrtletí poprvé přesáhla částku 8 milionů korun. I...
08.03.2025 - 06:00
Kultura, věda, sport i zábava pro děti. Nejen tyto různorodé aktivity vás čekají o víkendu v Brně. Prozkoumejte muzeum věnované otci genetiky, pojďte s dětmi do divadla nebo oslavte Mezinárodní den...
07.03.2025 - 12:50
Už podeváté budou obyvatelé Brna navrhovat, jak zlepšit život ve městě.
06.03.2025 - 06:11
Komentáře