Starobrněnští sládci vaří Zelené pivo. Už po sedmnácté
Starobrněnští sládci pivo vaří už sedmnáctým rokem bez přerušení, počítaje v to i dva uplynulé roky, které poznamenaly opatření kvůli epidemiologické situaci – Zelené pivo si však cestu ke svým příznivcům nakonec našlo, i když si je nemohli užít tak, jak byli zvyklí dříve. „V roce 2020 jsme Zelené pivo nabídli se zpožděním u příležitosti otevření restaurací v květnu. Vloni se prodávalo z restauračních okýnek v PET lahvích. Já opravdu doufám, že letos už si všichni Zelené pivo vychutnají se vší parádou, v restauracích, s rodinou či přáteli,“ uvedl výrobní ředitel HEINEKENU Milan Schramm. Jak dále poznamenal, on sám každoročně nechybí při lití bylinného výluhu, který je jednou z důležitých složek Zeleného piva. „Já spolu s kolegy ze Starobrna prostě musím být u toho přímo ve varně. Vždyť jde o nejslavnější a nejdéle připravovaný speciál v dějinách pivovaru vůbec,“ dodal Milan Schramm.
Receptura bylinného výluhu je po celou dobu existence Zeleného piva tajná. Připravuje se z několika druhů bylin přímo v pivovaru. „Musíme hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je od začátku výrobním tajemstvím. Řádově potřebujeme litry výluhu,“ uvedl sládek a manažer kvality Jiří Brňovják.
Zelené pivo se sedmnáct let vaří podle stále stejné původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů běžně používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává bylinný výluh. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.
Zelené pivo budou nabízet gastronomické provozovny na Moravě, v Čechách i na Slovensku. Jejich aktualizovaný seznam před Velikonocemi najdete na webových stránkách www.zelenepivo.cz.
Zdroj: Heineken