Grilování mezi paneláky. Sezóna začíná
Nadcházející měsíce vybízí k trávení volného času na čerstvém vzduchu. „Ke grilování a opékání je vhodné využít veřejná ohniště či grillpointy, které jsou již pro tyto aktivity připraveny. Navíc elektrické grillpointy eliminují rizika související s manipulací s otevřeným ohněm,“ popsal Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí jihomoravských hasičů. Na romantický výlet a vytvoření vlastního ohniště kdekoliv v lese by proto měli Brňané raději zapomenout. „Za připomenutí také stojí, že v lese je zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně. Rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně je zakázáno také do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa,“ dodal Mikoška.
Spousta možností se však nabízí přímo ve městě. Veřejná griloviště se nachází uprostřed sídlišť, například v líšeňské Rokli, v Bohunicích, v areálu Pod Plachtami v Novém Lískovci nebo na severu města na Lesné. Vyrazit mohou lidé také na Kraví Horu, do parku Kadetka, k řece Svratce do Komárova nebo na břeh Svitavy do areálu Sluneční lázně poblíž Cacovického ostrova. Veřejné grily nechybí ani na místech, kam Brňané rádi vyráží za relaxem. Spojit opékání s výletem za zvířátky mohou návštěvníci zoologické zahrady, s koupáním zase na Brněnské přehradě, zdarma je tu možné grilovat například na Kozí horce, Pod Dymou, v Rokli, na Rakovci či u Sokolského koupaliště. K oblíbeným patří i Grillpointy na Špilberku či v Lužánkách. V nejstarším tuzemském městském parku doplnilo první gril z roku 2015 kvůli přeplněnosti o čtyři roky později i druhé místo.
Právě proto, že se grilování v Brně těší velké oblibě, vyplatí se neotálet a včas si některá z míst zarezervovat. Platí to například pro Grillpointy v Rokli, Lužánkách nebo na Špilberku. Důvodem je i to, že jsou elektrické a Veřejná zeleň města Brna, která tyto grily spravuje, je v domluvený čas zapne. Kromě gurmánského zážitku mají brněnské veřejné grily společná i některá pravidla, především povinnost udržovat v místě pořádek a podle konkrétních pokynů popel vysypat do připravených nádob nebo jej ponechat v zásobnících. Oheň je možné rozdělávat pouze v topeništích grilu, pod dohledem osoby starší 18 let a přizpůsobit jej povětrnostním podmínkám. A v neposlední řadě je zásadní myslet na bezpečnost. Přestože z pohledu jihomoravských hasičů v ojedinělých případech, platí při něm obdobná doporučení jako u pálení biologického odpadu.