Reklama
reklama

Grilování mezi paneláky. Sezóna začíná

Prosluněné dny, společnost přátel a grilování pod širým nebem patří neodmyslitelně k sobě. Přestože se může zdát, že metropole nenabízí mnoho možností k opékání pod širým nebem třeba jako venkov, opak je pravdou. Například v Brně v posledních letech rostou veřejná grilovací místa jako houby po dešti.

Nadcházející měsíce vybízí k trávení volného času na čerstvém vzduchu. „Ke grilování a opékání je vhodné využít veřejná ohniště či grillpointy, které jsou již pro tyto aktivity připraveny. Navíc elektrické grillpointy eliminují rizika související s manipulací s otevřeným ohněm,“ popsal Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí jihomoravských hasičů. Na romantický výlet a vytvoření vlastního ohniště kdekoliv v lese by proto měli Brňané raději zapomenout. „Za připomenutí také stojí, že v lese je zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně. Rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně je zakázáno také do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa,“ dodal Mikoška.

Spousta možností se však nabízí přímo ve městě. Veřejná griloviště se nachází uprostřed sídlišť, například v líšeňské Rokli, v Bohunicích, v areálu Pod Plachtami v Novém Lískovci nebo na severu města na Lesné. Vyrazit mohou lidé také na Kraví Horu, do parku Kadetka, k řece Svratce do Komárova nebo na břeh Svitavy do areálu Sluneční lázně poblíž Cacovického ostrova. Veřejné grily nechybí ani na místech, kam Brňané rádi vyráží za relaxem. Spojit opékání s výletem za zvířátky mohou návštěvníci zoologické zahrady, s koupáním zase na Brněnské přehradě, zdarma je tu možné grilovat například na Kozí horce, Pod Dymou, v Rokli, na Rakovci či u Sokolského koupaliště. K oblíbeným patří i Grillpointy na Špilberku či v Lužánkách. V nejstarším tuzemském městském parku doplnilo první gril z roku 2015 kvůli přeplněnosti o čtyři roky později i druhé místo.

Právě proto, že se grilování v Brně těší velké oblibě, vyplatí se neotálet a včas si některá z míst zarezervovat. Platí to například pro Grillpointy v Rokli, Lužánkách nebo na Špilberku. Důvodem je i to, že jsou elektrické a Veřejná zeleň města Brna, která tyto grily spravuje, je v domluvený čas zapne. Kromě gurmánského zážitku mají brněnské veřejné grily společná i některá pravidla, především povinnost udržovat v místě pořádek a podle konkrétních pokynů popel vysypat do připravených nádob nebo jej ponechat v zásobnících. Oheň je možné rozdělávat pouze v topeništích grilu, pod dohledem osoby starší 18 let a přizpůsobit jej povětrnostním podmínkám. A v neposlední řadě je zásadní myslet na bezpečnost. Přestože z pohledu jihomoravských hasičů v ojedinělých případech, platí při něm obdobná doporučení jako u pálení biologického odpadu.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Přesvědčivý projev, mimořádně zajímavá barva hlasu a podmanivé charizma Elizabeth Kopecké učarovaly tisícům televizních diváků během poslední série Česko Slovenské SuperStar, a vynesly ji tak do...
09.03.2025 - 06:20
Brněnský realitní nespí. Loňský rok se ve městě pod Špilberkem nesl ve znamení rekordů, například průměrná cena nabízeného nového bytu v posledním čtvrtletí poprvé přesáhla částku 8 milionů korun. I...
08.03.2025 - 06:00
Kultura, věda, sport i zábava pro děti. Nejen tyto různorodé aktivity vás čekají o víkendu v Brně. Prozkoumejte muzeum věnované otci genetiky, pojďte s dětmi do divadla nebo oslavte Mezinárodní den...
07.03.2025 - 12:50
Už podeváté budou obyvatelé Brna navrhovat, jak zlepšit život ve městě.
06.03.2025 - 06:11
Klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích od podzimu 2024 prochází revitalizací. Nezbytnou součástí stavebních úprav je záchranný archeologický výzkum, který poodhalil dávno zapomenutá tajemství o...
05.03.2025 - 11:22
Chopinovo muzeum ve Varšavě, Bachovo v Lipsku, Smetanovo v Praze – do budoucna by chtělo Brno do této řady přidat ucelenou moderní expozici Leoše Janáčka.
04.03.2025 - 14:08
Komentáře