Brněnští vědci vyvinuli přístroj, který testuje křupavost brambůrků a sušenek
Přístroj, který si chtějí nechat vědci patentovat, sleduje míru akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin. „Míru křupavosti testujeme nejen na úrovni běžně slyšitelné, ale i na výrazně vyšších frekvencích, které lidské smysly dokáží stěží rozeznat,“ popsal Petr Dostál z Ústavy techniky a automobilové dopravy Agronomické fakulty MENDELU.
Přístroj umožní srovnávat jednotlivé potraviny mezi sebou a poslouží jako doplněk ke standardním metodám hodnocení jakosti potravin. „Je to něco nového, neobvyklého a standardně se tento parametr nehodnotí. Přístroj může být přínosný zejména pro výrobce potravin, kteří potřebují křupavost sledovat. To se týká samozřejmě těch potravin, kde je křupavost důležitá jako jsou chipsy, oplatky, sušenky, čokoláda, nachos, ale také masných výrobků, například párků a klobás,“ uvedl Dostál.
Křupavost přitom závisí nejen na využité receptuře, ovlivňuje ji i čas. „S časem se křupavost mění a výrobce potřebuje znát rychlost změny a také ovlivnění křupavosti změnou receptury,“ dodal Dostál.